>
Lunac 2+ Verschleissschutz Deutschdiagram
Schuifdelen die onderhevig zijn aan koudlas of 'vreten'Lunac 2+ toegepast op zwaarbelaste schuivende machinedelenOorspronkelijk werd Lunac 2+ voor deze specifieke taak ontwikkeld. Het uitgesproken anti-koudlaseffect van deze coating komt hoofdzakelijk tot stand door het speciale rooster, de eveneens hoge basishardheid en het hoge gehalte aan gemodificeerd hard technisch keramiek. De wrijvingscoëfficiënt van Lunac 2+ in de meeste systemen is verlaagd (doorgaans 25%). Deze eigenschappen monden uit in buitengewoon geringe adhesieve slijtagewaarden (zie het adhesieve slijtagediagram). Lunac 2+ op dito gecoate tegenloopvlakken biedt doorgaans de oplossing voor onderdelen die voorheen genitreerd waren en koudlas bleven ondervinden. Niet alleen
glijdende delen die adhesie ondervinden of schurende slijtage, maar ook gering bewegende / trillende delen die last hebben van tribo-oxidatie (passingsroestvorming) zullen zich gedragen als zijnde massieve keramische delen, in het geval deze delen bekleed zijn met de semi-keramische Lunac 2+ deklaag. Belangrijke aanvullende voordelen zijn de eenvoudigere (kostenbesparende) fabricageprocedures en de aanwezigheid van taaie metalen onder de coating. Regelmatig worden machineconcepten die niet of nauwelijks kunnen worden gesmeerd, geconverteerd in een haalbaar ontwerp door de anti-koudlas Lunac 2+ -coatings.
(Boven) de levensduur van deze (HRc 72) Lunac 2+ gecoate roestvaststalen (HRc <30) as met afdichtingen is vooralsnog onbeperkt verlengd, omdat er na 3 jaar nog steeds geen meetbare slijtage kan worden geregistreerd. De afdichtingen liepen voorheen binnen 1/2 jaar (> 75 μm) in en het originele RVS (431) oppervlak begon binnen een paar weken te vreten.

Rechts: het inwendige deel van deze roestvaststalen cilinderafsluiter (voedsel doseerinstallatie) is bekleed met Lunac 2+, met als doel dit roestvaststalen buitendeel te beschermen tegen vreten en het verkleinen van de minimaal noodzakelijke speling (<0,025 mm). Lunac 2+ kan zelfs worden toegepast op inwendige structuren tot Ø 5 mm (lengte-afhankelijk).

valve with galling problems

screen changer with galling problems Naast de Lunac 1 antikleefdeklagen die in de kunststof-transportkanalen van de weergegeven zeefwisselaars zijn aangebracht, zijn dikke corrosiebestendige Lunac 2+ coatings (75 μm) aangebracht op de mechanisch (en / of corrosief) zwaar belaste oppervlakken van de plunjer en boring. Deze verhoogde laagdikte voorkomt het zogenaamde eierschaaleffect. Voorheen genitrideerde delen (bijvoorbeeld DIN 1.8519 of 1.8550) ontwikkelden na verloop van tijd regelmatig krassen en / of gecorrodeerde oppervlakken.

Een nevenwerking van het Lunac 2+ anti-kleefeffect is dat afzettingen van harde, thermisch gedegradeerde, kunststofrestanten zich nauwelijks of niet tussen zuiger en cilinder kunnen opbouwen.Foto:
(Nordson) Kreyenborg
Duitslandwear resistant vane pump


Vane pomp: roestvaststalen uitvoeringen staan erom bekend dat de glijdende elementen doorgaans veel slijtageproblemen ondervinden door koudlasslijtage. Lunac 2+ aangebracht op alle schuifelementen (en dus ook de wand) handhaafde de corrosiebestendigheid, maar voegde de ontbrekende weerstand tegen vreten toe. Dit is een voorbeeld van een in principe ondermatig functionerend en ernstig slijtend deel dat is omgezet naar een goed slijtvast en betrouwbaar systeem.