anti haft Deutschtechnisch hardnikkel
Lunac 1 antikleef deklaag voor deeg
verwerkende machines en bakplaten


 
De harde krasvaste Lunac 1 coating vermindert vervuiling van m.n. bakplaten aanzienlijk. Doorgaans wordt een reiniging van b.v. 1/dag naar 3 dagen tot 1 week verruimd.

Het anti-aanbakeffect is de belangrijkste reden voor het aanbrengen van Lunac 1 deklagen op bakplaten (m.n. voor het bakken van deegproducten en voedselverwerkende machines. Daarnaast voorkomt de dichte en corrosiebestendige Lunac 1-structuur dat het oppervlak wordt 'geïmpregneerd' door gedegradeerde bakresten (vooral i.g.v. gietijzer). Dientengevolge wordt de regelmatig toegepaste pyrolytische reinigingsprocedure, gevolgd door het zogenaamde "inbakken" volstrekt overbodig. Bakplaten voorzien van Lunac 1 zijn zeer slijtvast in vergelijking to bakplaten voorzien van PTFE gebaseerde coatings. Een gecontroleerd geval betreft een fabrikant van stroopwafels waarbij
door het gebruik van staalborstels op Lunac 1 in plaats van op koolstofstaal, bakplaten een slijtagesnelheid vertoonden van minder dan 0,03 mm in 5 jaar in plaats van 1,5 mm in twee jaar. Een ander belangrijk effect is het volledige afschermeffect van onderdelen die (lood) brons of messing bevatten. Voedsel zal daarom alleen in contact komen met een voedselveilig materiaal. Vaak kan de hoeveelheid olie die wordt gebruikt in de deegverwerking worden verminderd. De hiervoor genoemde volledige verbinding tussen de Lunac laag en het substraat is cruciaal voor de voedingsmiddelenindustrie, aangezien afbladderende coatings zeer ongewenst zijn.
non stick coating waffle plate


Nieuwe Lunac 1 gecoate wafelbakplaat (links) vergeleken met een nieuwe koolstofstalen bakplaat (rechts). Al snel zal de stalen bakplaat tijdens de productie donker worden en toenemende kleefeffecten ondervinden. Bakresten op Lunac 1 platen springen (of weken) i.t.t. staalplaten onder druk (staal/messingborstel of droogijsstralen) doorgaans volledig los. Regelmatig bedraagt de terugverdientijd voor het toepassen van Lunac 1 lagen minder dan 1 jaar.
effect non stick coating waffle plateHet anti-kleef en bijgevolg anti-vervuilingseffect van de Lunac 1-coating werd bijzonder inzichtelijk tijdens vergelijkende testen in deze wafelbaklijn.


non stick coated waffle plates


Bij (ook) deze baklijn is een betrouwbare productontvorming van de bovenste platen erg belangrijk. Dit is mogelijk geworden door het toepassen van een Lunac 1 deklaag. De stalen geleiderblokken zijn voorzien van Lunac 2+, om te voorkomen dat de afstelling van deze machine te snel verloopt (+/- 54 keer langzamer). Bij deze fabrikant werd een diepe reiniging van 1/dag verruimd naar 1/week.